Information om registret och operationen
Vad är Septumplastikregistret?
Septumplastikregistret är ett nationellt kvalitetsregister som samlar data om operationsmetoder och resultat vid operation av sned nässkiljevägg (septumplastik). Registret finansieras av Sveriges kommuner och regioner (SKR). På statistiksidorna finns resultat för hela Sverige sedan 2014 men också för varje registrerande klinik. Statistiken baseras på enkäter som patienter fyller i före och efter operation samt en enkät med information från den opererade läkaren. Statistiken är öppen för alla och hittas här: Septumplastikregistrets statistikvisning - Nationellt kvalitetsregister för öron-, näs- och halssjukvård registercentrum.se
När görs septumplastik?
Septumplastik görs för att minska nästäppa som beror på att nässkiljeväggen är sned. Innan operationen görs behöver andra orsaker till symptomen som allergi eller polyper uteslutas och vid behov behandlas. Vid kraftig snedhet av näsans brosk som bedöms orsaka täppan kan en operation bli aktuell. Den som är ständigt och kraftigt nästäppt har större chans till förbättring än den som bara är täppt nattetid eller i viss miljö. Operationen har ingen säker effekt på snarkning.
Om operationen
Operationen görs i narkos och tar ungefär en timme. För att komma åt brosk och ben i nässkiljeväggen görs ett snitt strax innanför näsöppningen. Genom snittet kan brosket lossas från slemhinnan och korrigeras. Nässkiljeväggen bär upp näsryggen och bara mindre delar kan därför opereras bort. Stabiliserande plastskivor och förband kan ibland placeras i näsan och får sitta kvar i några dagar till en vecka efter operationen.
Vem opereras?
Operationen görs i första hand på vuxna när näsan har vuxit färdigt. Fler män (ca 76%) än kvinnor opereras vilket delvis kan förklaras av att skador på näsan är vanligare hos män. De flesta patienterna är mellan 18 och 50 år gamla. Totalt opereras drygt 2000 patienter om året i Sverige.
Varför ett register?
Septumplastik är en av de vanligare operationerna på vuxna inom öron-, näsa- halsspecialiteten. Trots att det är en vanlig operation finns det inga tydliga riktlinjer för vilka patienter som bör erbjudas en operation. Det finns heller inga riktlinjer för hur operationen ska göras. Registret är till för att följa resultat och metoder och komma fram till rekommendationer om utredning och behandling.
Hur går registreringen till?
Registret baseras på fyra enkäter. Den första fylls i av patienten före operationen, den andra av opererande läkare vid operationen och de två sista enkäterna av patienten (via 1177), en och tolv månader senare. I patientenkäterna efterfrågas symtom och hur allvarliga symtomen är. I läkarenkäten efterfrågas detaljer om utredning före operation och vald operationsteknik.
Blir man av md sin nästäppa efter en septumplastik?
Septumplastikregistrets data visar att ungefär 60% av alla som opereras upplever ingen eller mild nästäppa ett år efter operationen. Ungefär lika många (57%) anger att operationsresultatet blev som de förväntade sig. Ju större besvär den som opererats hade före operation desto större är chansen till bättring. Av dem som upplevde svår nästäppa före operation blev mer än 80% bättre av kirurgin medan mindre än 1/3 av dem som bara hade lindriga besvär upplevde förbättring. Det vanligaste problemet efter operationen är otillräcklig effekt på nästäppan.
Finns det några risker med en septumplastik?
Även om en septumplastik är en säker operation finns det risker (så kallade komplikationer). Smärta, blödning och infektion är de vanligaste komplikationerna under första månaden, och efter ett år är påverkan på luktsinnet och formförändring av näsan vanligast. Komplikationer rapporteras av 5-9% av de patienter som besvarat registrets uppföljande enkäter.
Septumplastikregistret kan hjälpa till att göra vården bättre
Även om många patienter upplever att deras nästäppa minskar efter operationen visar Septumplastikregistrets data att resultaten borde gå att förbättra. Genom att läkare och patienter deltar i registret skapas information som gör det möjligt att förbättra svensk sjukvård. Målet är att fler patienter ska bli nöjda med sin septumplastik och att färre patienter ska drabbas av komplikationer efter operationen.
För patienter